Cursussen

Nieuw! ‘Groepsplanloos werken’

Groepsplanloos werken. Dat is voor veel leerkrachten een aanlokkelijk ideaalbeeld. Maar het is geen onbereikbaar ideaal; het is ook gewoon mogelijk!
In veel scholen is als uitvloeisel van handelingsgericht werken gekozen voor het werken met groepsplannen. Het schrijven van deze plannen verkreeg in veel scholen de status van een verplicht verantwoordingsdocument. De inspectie van het onderwijs werd er zelfs onterecht van beticht dat ze deze plannen verplicht stelden voor de scholen.

De groepsplannen hebben een behoorlijke administratieve last voor de leerkrachten de basisschool binnen gebracht. Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en hebben we veel geleerd over de zin en de onzin van goede data-analyse.

De conclusie is: We kunnen prima zonder groepsplannen. Dit stimuleert de kwaliteit van werken en het eigenaarschap van leerkrachten. Daarom is het zeker de moeite waard om deze cursus te volgen en met je team te delen.

Tip
Groepsplanloos werken kun je niet in je eentje. Daarvoor heb je het hele team nodig. Volg daarom, indien mogelijk, de cursus met het hele team en voer de praktijkopdrachten ook samen uit. Dan ga je in de school een mooi proces tegemoet, dat je veel zal opleveren in tijd, maar ook in kennis. Groepsplanloos werken moet je doen!

Author


Sabine Kokee

E-learningspecialist