Explosieve groei verwacht voor e-learning

Roland Berger Strategy Consultants is een van ‘s werelds leidende strategische consultancy bureaus. In een in mei 2014 gepubliceerd rapport ‘Corporate learning goes digital’ wordt beschreven hoe bedrijven en instellingen kunnen profiteren van online educatie, e-learning dus. Ik geef u een overzicht van de belangrijkste bevindingen, feiten en conclusies:

• De wereldwijde omzet van e-learning is momenteel $91 miljard en zal tot 2018 verdubbelen.
• Digitale opleidingen bieden enorme voordelen: flexibiliteit, lagere kosten en de mogelijkheid tot integratie in een normale werkdag.
• Bedrijfsopleidingen behoren tot de snelst groeiende sectoren.
• Meer dan de helft van de Europese bedrijven biedt medewerkers momenteel online-trainingen aan, in de VS was dat in 1995 nog 4% en nu maar liefst 77%!
• Er zijn 3000 Europese aanbieders van e-learning en hun aantal neemt snel toe.
• In 2005 staken investeerders $52 miljoen in technologische ontwikkelingen voor e-learning. Zeven jaar later was dat bedrag opgelopen tot $1,2 miljard.
• De wereldwijd opererende uitgeverij Pearson haalt inmiddels 45% van de omzet uit online-activiteiten.

Groeiende inzet bij gerenommeerde instituten
Universiteiten zetten online leren al uitgebreid in. Kijk bijvoorbeeld naar het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Maar ook het prestigieuze Harvard is al flink bezig met online onderwijs. En ook de meeste universiteiten in Nederland, uiteraard de Open Universiteit, hogescholen als de Hogeschool Utrecht en InHolland en de bekende instituten als LOI en NCOI maken al intensief gebruik van online leren. De verwachting is dan ook dat de soms nog aanwezige reserves tegen e-learning in de wereld snel verdwijnen. Het zal gebruikelijk worden dat CV’s online opleidingen laten zien.

Techniek is er klaar voor
Door de snelheid van de ontwikkelingen in de techniek, is vooral de laatste jaren aanzienlijk meer mogelijk op het gebied van e-learning. Snel internet, streaming en goedkope opslagmogelijkheden hebben de weg vrijgemaakt voor intensief gebruik van bijvoorbeeld video’s, animaties, infographics, augmented reality, games en het delen van digitale informatie. Al deze onderdelen zijn nu eenvoudig inzetbaar in e-learning, zowel voor op het werk als thuis. Leren en kennisontwikkeling zal daarom steeds meer en intensiever geïntegreerd worden in de dagelijkse werkzaamheden van professionals.

Maatwerk is de toekomst
Online leren vraagt om intrinsieke motivatie en onafhankelijk zelfstandig leren. Medewerkers worden daardoor gestimuleerd en uitgedaagd om het heft in eigen handen te nemen bij hun professionele en persoonlijke ontwikkeling, in plaats van voorgeschotelde trainingstrajecten van hun werkgever te volgen.
De huidige technologie maakt het mogelijk voor organisaties om ‘lean en mean’ te opereren en hun organisatie en medewerkers snel aan te laten passen aan de marktomstandigheden.
De toekomst voor e-learning ligt daarbij niet in het aanbod van gratis algemene cursussen, maar in maatwerk voor educatie voor een leven lang leren. Er zijn dus weinig belemmeringen voor een explosieve groei.

Hartelijke groeten,
Klaas Bellinga
e-learningspecialist

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Reageer dan op deze blog of e-mail mij op: klaas@e-learningwizard.nl.
Wilt u e-learning tot een succes maken in uw organisatie? Maak dan eens een afspraak met E-learning Wizard. Kijk op www.e-learningwizard.nl.

Bronnen:
http://www.scienceguide.nl/201407/groei-online-leren-zet-door.aspx
http://www.rolandberger.com/media/pdf/Roland_Berger_TAB_Corporate_Learning_E_20140602.pdf

Klaas Bellinga